Страница 1 от 1

Пелети от Чам

МнениеПубликувано на: Съб Яну 23, 2016 8:53 pm
от admin
Пелети от Чам

Re: Пелети от Чам

МнениеПубликувано на: Вто Фев 23, 2016 9:53 am
от Благомир
Здравейте колеги, от тази година преминах на пелети и съм много доволен от това че вече няма да нося дърва, да ги цепя и пренасям няколкократно и най важното е че няма да чистя всеки ден отпадъчната пепел в огнището на котела. Закупих си пелети от чам но се оказа че горят много бързо и на ден изразходвам около 7-8 чувала има доста пепел и се образува много шлака, но в сравнение с дървата е много по-добре.Има ли някой да ми даде съвет при избора на пелетите кои са най-добри и кои са с най-добро качество, искам хем да горят бавно и хем да дават много топлина. Чувам отзиви за Търговищките пелети че били най-добри.

Re: Пелети от Чам

МнениеПубликувано на: Пон Мар 14, 2016 8:43 pm
от deyana
Да ти кажа честно бях си закупила такива пелети, но не са чак толкова хубави колкото другите пелети. ;) Това са най-бързо изгарящите пелети, които само като им дадеш малко жега и гледаш чувала е заминал за около два часа. Бях си купила около три тона, но вече не искам да ги виждам тъй като едно, че изгарят по-бързо и второто, което е правят много пепел. :( :( За сега съм най-доволна от Търговищките пелети. Няма пепел, няма шлака, абсолютно идеални пелети за горене. ;)

Re: Пелети от Чам

МнениеПубликувано на: Нед Ное 20, 2016 8:12 pm
от Цветан
Аз също си взех такива пелети от чам, на ден изразходвах по 5-6 чувала. Да Ви кажа, много яка топлина дават, че чак котела става червен. Обаче чувалите заминават като топъл хляб. :roll: :roll: За един месец изразходвах 2 тона и половина. Познайте колко ми трябваше да изкарам цялата зима. :D :D :D Е, естествено спрях да купувам от тях, защото нямаше да ми стигнат пет заплати за да изкарам зимата. Иначе горят перфектно, но после разбрах че в чама има много смола. Сега чакам да ми докарат от Търговишките пелети, но в момента нямат в склада в Суходол. Миналата година, с два тона и половина Търговишки пелети, изкарах, цялата зима. :!:

Re: Пелети от Чам

МнениеПубликувано на: Пет Ное 25, 2016 11:59 am
от Еленко
Пелетите в края на 20 век заместиха дървата и въглищата. Но хората, от ден на ден стават все по мързеливи и искат всичко да стане като с магия. Разбирам, че при дървата има много цепене , мъкнене, рязане, подреждане, носене, чистене на пепелта и така на татък. Като излязоха тия пелети, все още никой не знаеше за какво става дума, но като чуят цената от 4000-5000 лева за горелка и котел, на хората им става лошо и не всеки може да си позволи такъв лукс. Хората започнаха да купуват пелети, където намерят, независимо какви пелети се предлагат на пазара. Много хора си навлякоха куп неприятности, особено с българските горелки, дето се произвеждат в Пловдив. Факта че, се продават калпави пелети на много места е очевиден. Но не си мислете, че проблема идва само от пелетите, повечето проблеми идват и от самите горелки, които не са настроени правилно. И доста от хората си мислят, че проблема идва от пелетите. Като си купувате горелка, първо извикайте майстор, който да Ви я настрои и след това вече търсете причината в пелетите. Аз пробвах какви ли не пелети, оказа се че всички продават пелети, но колко са качествени, дори и самият производител не може да ти каже. Първо си взех пелети от чам, казаха че са много добри. Оказа се че наистина са хубави, но горят много бързо, как няма да горят бързо, когато в тях има смола. Три четири пъти ми се запушваше комина от смолата. Кюнците направо ставаха червени и пълни със сажди. Тогава спрях да купувам от тях и се насочих към пелетите на Скравена, които са от бук и чам. Но при тяхното горене се отделяше много пепел и през два дена трябва да се чисти котела. След това пробвах още няколко вида пелети и се оказа, че са горе долу еднакви на горене. После започнаха да ми хвалят тези Търговишки пелети, викам си да пробвам и от тях. Не мога да си кривя душата, но има голяма разлика и в горенето и в чистенето на пепелта. Вземах си три тона и засякох на колко дена ще трябва да си чистя котела. За 26 дена се събра точно 3.5 кг прах. Не мога да разбера къде отива останалата прах от котела. Някой може ли да ме светне, че не ми е ясно.